Tuesday, May 17, 2011

Лесен транзисторен усилвател (Easy solid state amplifier)


Става въпрос за една от най-популярните схеми на Род Елиът - Project 3a.
Оригиналната схема


 Общо взето се придържах към схемата, драйверите са BD139 и BD140, единствено за крайни съм ползвал 2SB688/2SD718, които имах на разположение.

Както повечето проекти на Род Елиът и този е сравнително лесен за направа и подкарване. Най-трудната част е проектирането на платката, после, ако човек не е с две леви ръце, запояването и подкарването са елементарни.

Първоначално пуснах усилвателя със захранване 2 х 30V на регулируемия захранващ блок, като следях показанията за тока. Всичко работеше нормално, светодиодите светнаха :)
След това свързах стъпалата едно по едно към захранването на усилвателя, което е 2 х 41V в ненатоварен режим. Нагласих с тримерите тока на покой да е 75mA и го оставих да загрее, след което отново го нагласих на толкова. На изхода офсета се получи нормален според мен - на едното стъпало е 6-7mV, а на другото 11-12mV.

Платката с двата канала

Кутия купих от един колега от форума bgaudioclub.org - много здрава, метална, без преден панел (все още на съм измислил какъв да бъде предния панел).

Трафа е тороидален 250W 2 x 30VAC по поръчка. На платката с изправителя е добавена схема за температурно управление на вентилатор. Големите електролити са 4 х 4700uF

Не съм забравил и задължителната защита за озвучителните тела.

Ето и малко снимки:
























































При пробите забелязах, че трансформатора от време на време бръмчи слабо, и след известно ровене интернет и проучване на проблема, стигнах до извода че бръмченето се дължи на право напрежение в мрежата. Пак в сайта на Род Елиът намерих тази статия по темата с включена елемантарна схема за филтриране на правото напрежение. Направих този филтър и го добавих и всякакви бръмчения от трафа изчезнаха.

Другия проблем с който се сблъсках при настройката беше брума. Въпреки, че всички маси са събрани в звезда имаше сравнително силен брум, който изчезваше, ако нулата от контакта не беше свързана с корпуса. Решението, което измислих беше да свържа нулата към корпуса през два мощни диода свързани противоположно в паралел. Така брума изчезна съвсем.

На първо четене звука е добре, утре ще го слушам повече, за да си изградя мнение.


Update: 29.05.2011

Вчера поръчах на една фирма да ми изреже с лазер от дебела ламарина (1.5мм) предния панел. В къщи пробих дупките за болтовете и потенциометъра, боядисах с черен спрей и се получи ето това:




Обмислям евентуално надписи и скала за потенциометъра направени със сито печат, но се опасявам че това удоволствие ще излезе скъпо :(



Update: 02.06.2011

Окончателният вид на предния панел, направен с лазерно гравиране, е този:












Аз съм доволен от резултата. Излезе малко скъпо, но според мен си струваше.

6 comments:

  1. Може ли да попитам от къде е поръчан трафа и каква е цената му

    ReplyDelete
  2. Ето от тук си го поръчах:
    http://www.novatechbg.net/bg/home.html
    Цената не си я спомням точно, но беше някъде към 50 лв.

    ReplyDelete
  3. Колко е очакваната мощност при тези стойности на захраването и тази комплиментарна двойка транзистори?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ами грубо около 2 х 80W за 8 ома и 2 х 100-150W за 4 ома. Разбира се, за да издържи тази мощност на 4 ома, трансформатора трябва да е по-мощен - поне 400W и изходните транзистори трябва да са повечко свързани в паралел (с изравнителни резистори) или да се заменят с по-мощни. Не трябва да се забравя също, че схемата няма никаква защита от късо (освен предпазителите).

      Delete
  4. Здравей адаш Перфектно изпълнение си направил... дали има вариант да ми изпратинш пдф на платката ако е възможно cirona @ abv.bg. Благодаря :)

    ReplyDelete