Tuesday, May 17, 2011

Лесен транзисторен усилвател (Easy solid state amplifier)


Става въпрос за една от най-популярните схеми на Род Елиът - Project 3a.
Оригиналната схема


 Общо взето се придържах към схемата, драйверите са BD139 и BD140, единствено за крайни съм ползвал 2SB688/2SD718, които имах на разположение.

Както повечето проекти на Род Елиът и този е сравнително лесен за направа и подкарване. Най-трудната част е проектирането на платката, после, ако човек не е с две леви ръце, запояването и подкарването са елементарни.

Първоначално пуснах усилвателя със захранване 2 х 30V на регулируемия захранващ блок, като следях показанията за тока. Всичко работеше нормално, светодиодите светнаха :)
След това свързах стъпалата едно по едно към захранването на усилвателя, което е 2 х 41V в ненатоварен режим. Нагласих с тримерите тока на покой да е 75mA и го оставих да загрее, след което отново го нагласих на толкова. На изхода офсета се получи нормален според мен - на едното стъпало е 6-7mV, а на другото 11-12mV.

Платката с двата канала

Кутия купих от един колега от форума bgaudioclub.org - много здрава, метална, без преден панел (все още на съм измислил какъв да бъде предния панел).

Трафа е тороидален 250W 2 x 30VAC по поръчка. На платката с изправителя е добавена схема за температурно управление на вентилатор. Големите електролити са 4 х 4700uF

Не съм забравил и задължителната защита за озвучителните тела.

Ето и малко снимки:
При пробите забелязах, че трансформатора от време на време бръмчи слабо, и след известно ровене интернет и проучване на проблема, стигнах до извода че бръмченето се дължи на право напрежение в мрежата. Пак в сайта на Род Елиът намерих тази статия по темата с включена елемантарна схема за филтриране на правото напрежение. Направих този филтър и го добавих и всякакви бръмчения от трафа изчезнаха.

Другия проблем с който се сблъсках при настройката беше брума. Въпреки, че всички маси са събрани в звезда имаше сравнително силен брум, който изчезваше, ако нулата от контакта не беше свързана с корпуса. Решението, което измислих беше да свържа нулата към корпуса през два мощни диода свързани противоположно в паралел. Така брума изчезна съвсем.

На първо четене звука е добре, утре ще го слушам повече, за да си изградя мнение.


Update: 29.05.2011

Вчера поръчах на една фирма да ми изреже с лазер от дебела ламарина (1.5мм) предния панел. В къщи пробих дупките за болтовете и потенциометъра, боядисах с черен спрей и се получи ето това:
Обмислям евентуално надписи и скала за потенциометъра направени със сито печат, но се опасявам че това удоволствие ще излезе скъпо :(Update: 02.06.2011

Окончателният вид на предния панел, направен с лазерно гравиране, е този:
Аз съм доволен от резултата. Излезе малко скъпо, но според мен си струваше.

5 comments:

 1. Може ли да попитам от къде е поръчан трафа и каква е цената му

  ReplyDelete
 2. Ето от тук си го поръчах:
  http://www.novatechbg.net/bg/home.html
  Цената не си я спомням точно, но беше някъде към 50 лв.

  ReplyDelete
 3. Колко е очакваната мощност при тези стойности на захраването и тази комплиментарна двойка транзистори?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ами грубо около 2 х 80W за 8 ома и 2 х 100-150W за 4 ома. Разбира се, за да издържи тази мощност на 4 ома, трансформатора трябва да е по-мощен - поне 400W и изходните транзистори трябва да са повечко свързани в паралел (с изравнителни резистори) или да се заменят с по-мощни. Не трябва да се забравя също, че схемата няма никаква защита от късо (освен предпазителите).

   Delete