Tuesday, March 1, 2011

Защита за тонколоните

Проектът се придвижва лека-полека. Днес завърших защитата за озвучителните тела. Използвах чипа µPC1237 свързан по следната схема:
Резисторите са изчислени за ±28V. Единствената разлика от схемата в дейташита е добавянето на конектора "Mute", към който по желание може да се свърже бутон за изключване на звука. Освен защита от право напрежение, схемата осигурява закъснение от 4-5 секунди при първоначално пускане на захранването, и моментално изключване при отпадане на захранването. По този начин се избягват досадните пукания на тонколоните при включване и изключване на усилвателя.
P.S. Така както е направена схемата работи в режим на автоматично възстановяване, т.е. ако се появи право напрежение на изходите, релето изключва и ако правото напрежение отпадне, релето се включва отново след няколко секунди.
Ако сложим един кондензатор 22nF между краче 3 и маса, схемата няма да се възстанови автоматично, а ще трябва да се изключи захранването, за да се нулира състоянието.


Платката се получи добре, защитата тръгна от първия път :)Прикрепил съм я директно на щипките за свързване на тонколоните, така че се получи доста компактно и удобно. Релето, което съм сложил не е идеалният избор, понеже контактите му са само за 5A, но само такова имах в момента. Надявам се да издържат.

Започнах да правя и кутията. За нея обмислях няколко варианта. Единият беше да купя на старо повреден фабричен усилвател и да ползвам неговата кутия. Това вече съм го правил, получава се добре. Втория вариант беше кутията на повредено компютърно захранване, което се търкаля в килера. Проблема с този вариант е, че пространството е ограничено и трябваше охлаждащият радиатор да е извън кутията. Третият и окончателен вариант ми хрумна днес - компютърна кутия. Имам в къщи една изтърбушена - жена ми я ползва за поставка за саксия с цвете (явно ще трябва да му търси друго място :)) Ще падне голямо рязане и пилене, надявам се резултата да си струва. Ето една снимка от началния етап на работата:

No comments:

Post a Comment