Thursday, December 22, 2011

Gainclone - compact

От известно време се занимавам с един малко по-сложен проект, който в момента е в сериозен застой :( Затова се захванах с нещо странично, за да си запълня времето, докато избистря концепцията.
Имах 6 чипа LM1875T, с които за загрявка направих 3 много симпатични модулчета - две стерео и едно в мостово свързване.
Имах също на разположение една празна кутия от компютърно захранване и реших да спретна едно компактно усилвателче отново с LM1875. Боядисах я в черно със спрей, за да придобие малко по-представителен вид :)
Оказа се, че не е толкова проста задача да се натъпче трансформатор, платка, достатъчно голям радиатор и конектори в толкова малък обем. В крайна сметка се получи това:
Захранващия трансформатор първоначално беше друг, около 60-80W с напрежения 2х13.5V без товар или 2х18V изправено. При тестовете се установих, че при натоварване напрежението пада до 2х15V и съответно мощността, която може да отдаде не надхвърля 8-10 W на канал.
Сдобих се с друг трансформатор, 80-100W с напрежения 2х21V без товар, които изправени стават 2х28V. Малко по-високо от оптималното 2х25V, но при натоварване падат горе долу до там, така че трафа върши идеална работа.
Изправителните диоди са 1N5822 - шотки 3A/40V. Сложих такива заради първия трансформатор с ниското напрежение. Идеята ми беше загубата на напрежение върху диодите да е колкото се може по-малка. Със новия трансформатор този избор се обезсмисли, но вече не ми се сменяха.
Изглаждащите кондензатори са 2 бр. по 4700uF + 2x1000uF за всеки канал.
Двата чипа за този усилвател ги купих доста евтино и може да не са съвсем оригинални, но засега свирят доста добре и не са изгорели :)
След няколкодневно тестване реших, че се нагрява повече от допустимото и един вентилатор ще му дойде много добре. Имах един с размер 8см/12V. Свързах го през две 5W съпротивления, за да докарам около 8V. Вътре в кутията нямаше как да се събере, така че го монтирах отвън. Ето как изглежда с вентилатора:
Update: 07.01.2012

Смених пластмасовите врътки с по-сериозни метални врътки:


No comments:

Post a Comment