Tuesday, June 7, 2011

Soft ON/OFF switch

Харесва ми, когато едно електронно устройство - усилвател или нещо друго, се включва с незадържащ бутон. По елегантно е :) Натискаш веднъж и се включва, натискаш втори път и се изключва.
За съжаление подобна функционалност е по сложна за реализация. Единият вариант, който вече съм правил, е с допълнителен малък трансформатор, който е постоянно включен в мрежата и осигурява захранване за схемата и релето, което включва и изключва останалата част на устройството. Ето и схемата, изкопана нейде из интернет и леко модифицирана за моите нужди:

Схемата представлява един J-K тригер, включен като Т-тригер. Кондензатора C5 служи за начално установяване на схемата в изключено състояние. Бутона за управление на схемата и индикаторния светодиод не са показани на схемата. Бутона се включва в конектора J1 към пера 1 и 2, а светодиода към пера 1 и 3. Трансформатора може да е произволен маломощен, с напрежение около 12VAC.


Друг вариант, който открих наскоро на този адрес: http://www.redcircuits.com/Page134.htm е без трансформатор и се захранва директно от мрежата. Няма и реле - ползва се триак (симистор). Особеното в тази схема е, че се ползва триак с малък ток на включване. Конкретният модел е с ток на включване 5mA. Това позволява схемата да се управлява директно от CMOS логическа схема, в случая 4011 - 4 двувходови NAND гейта. Ето и схемата:

Трябва много да се внимава при работа с тази схема, защото е свързана директно към мрежата и всички части са под напрежение. Добра идея е цялото устройство да се сложи в малка пластмасова кутийка, така че да се избегне възможността за случайно докосване.
Ето как изглежда готовият модул:
Устройството може да превключва товари до 400-500 W. Изпитвам леки съмнения дали ще издържи включването на мощен тороид накачулен с много филтриращи кондензатори, предполагам границата за такъв товар е 200-250W.

2 comments:

 1. Здравей, Христо!
  Может быть, тебе будет интересен ещё один вариант квазисенсорного выключателя:
  http://radioway.ru/images/big/1986/08/_1986_08_21.gif
  Конечно, у него есть и свои недостатки (довольно редкое поляризованное реле, кнопка должна быть с тремя выводами, неполярный конденсатор, малая коммутируемая мощность), но есть и достоинство - схема не потребляет электроэнергию 24 часа в сутки.

  There is another quasisensor on/off switch circuit:
  http://radioway.ru/images/big/1986/08/_1986_08_21.gif
  Yes it has some drawbacks as hard to find polarised relay, 3-lead button (com/N.C./N.O.), 5uF non-polar capacitor, small swithed current. But it has no need to standby mode power supply (transformer or capacitor).

  Good luck!
  Константин

  ReplyDelete
  Replies
  1. Interesting solution. But of course, there is even simplest solution - with ratchet relay, for example this: http://www.ia.omron.com/products/family/965/specification.html
   If we get this type of relay with 220VAC coil, the only other thing we will need is an momentary push button which will energize relay for a brief moment to switch the contacts :)
   The only drawback of this solution is the price of the relay - from 150 to 250 euro :(

   Delete