Saturday, February 26, 2011

GainClone... отново :)

Знам, че на всички им е писнало от този Гейнклон, но този тип усилватели са много привлекателни за начинаещите с това, че са елементарни за правене и с достатъчно добър звук. Разликите в различните проекти обикновено се свеждат до външния вид и качеството на използваните части, което, според мен, не води до много осезаема промяна в качеството на звука. Аз досега не бях ползвал точно този чип - LM1875T. На два пъти съм правил с LM3886, но за тях ще разкажа (евентуално) друг път. Идеята да се захвана с този чип ми дойде от това, че като рових из кашона с части, попаднах на един трансформатор, за който бях забравил - около 100W, 2x20V/12V/7V. Имам го от години, дори не помня откъде съм го извадил. Стори ми се добра идея да спретна едно малко усилвателче с него, а два броя LM1875 чудесно пасват като мощност.

Речено-сторено. Реших, че няма смисъл да търся някакви екзотични решения и се придържах към схемата от дейташийта на чипа. Платките, както обикновено, ги проектирах в Ийгъл и изработих по фотометода. Станаха за чудо и приказ, което рядко се случва :)Налепих частите, пуснах единия канал и останах доста изненадан като замириса на изгоряло. Изключих го, огледах го, но не видях нищо подозрително. Пуснах го отново и този път стана доста по ефектно - чипа започна да изпуска дим като парен локомотив, едното ъгълче се овъгли и отчупи, а останалата част се подпали. След като успях да потуша пожара, огледах щетите - слава богу само чипа беше изгорял. При подробното оглеждане на схемата и платката се оказа, че съм обърнал електролитните филтриращи кондензатори, съответно съм включил захранването така, че да пасва на кондензаторите, т.е. на обратно спрямо чипа.

След първоначалното препъване, нещата потръгнаха - смених изгорелия чип, обърнах кондензаторите и сега и двата канала работят. Остава да измисля в каква кутия ще наслагам всичко, захранването, евентуално защита за тонколоните.

No comments:

Post a Comment